[EN below]
 

องค์การอนามัยโลก ระบุว่า ศิลปะสามารถช่วยนำพาอารมณ์ความรู้สึกของคนเราให้ต่อสู้กับโรคหรืออาการบาดเจ็บได้ นอกจากนี้การสร้างสรรค์และความเพลิดเพลินในศิลปะยังช่วยส่งเสริมสุขภาพโดยรวมและเป็นปัจจัยที่กระตุ้นการฟื้นตัว

เช่นเดียวกับการพัฒนาทักษะของบุคคลออทิสติก ที่มูลนิธิออทิสติกไทยเห็นความสำคัญในการใช้ศิลปะเป็นหนึ่งในกระบวนการสร้างเสริมพัฒนาการ ทั้งด้านกายภาพและจิตใจ รวมไปถึงประสาทสัมผัส สมาธิ การเรียนรู้ ซึ่งนำไปสู่พัฒนาการที่ทำให้บุคคลออทิสติกดำเนินกิจกรรมในชีวิตประจำวัน และพัฒนาคุณภาพชีวิตที่ดีขึ้นได้ในที่สุด

               จากจุดเริ่มต้นที่ศิลปะเป็นเครื่องมือฟื้นฟูเยียวยา ต่อมาศิลปะได้กลายมาเป็นเครื่องมือโชว์ศักยภาพ สร้างอาชีพและรายได้ และในเวลานี้ศิลปะกำลังช่วยสื่อสาร และสร้างความเข้าใจ ระหว่างบุคคลออทิสติกและคนทั่วไป ผ่านพื้นที่เล็กๆ ที่มีชื่อว่า  ARTSTORY Creative Hub

 

ความพิเศษของพื้นที่เล็กๆ ที่เปี่ยมไปด้วยพลังแห่งการสร้างสรรค์

            ภายในมูลนิธิออทิสติกไทย ที่ตั้งอยู่ในย่านราชพฤกษ์ มีอาคารหลังเล็กหนึ่งชั้น ด้านหนึ่งคือร้านกาแฟ True Coffee ส่วนอีกด้านเป็นสตูดิโอขนาดย่อมสำหรับทำเวิร์กช็อปงานศิลปะที่มีชื่อว่า ARTSTORY Creative Hub ความพิเศษของที่นี่ คือพนักงานเกือบทั้งหมดเป็นกลุ่มบุคคลออทิสติก ที่ผ่านการฝึกฝนทักษะการใช้ชีวิต และพัฒนาทักษะทางอาชีพให้ทำงานได้เต็มศักยภาพและความถนัดของพวกเขา

“เมื่อก่อนคนบอกว่า เป็นออทิสติกแล้วไม่หาย แต่วันนี้ผมเชื่อว่า ฟื้นฟูจนดีขึ้น หลายคนอาจจะหายก็ได้” อาจารย์ชูศักดิ์ จันทยานนท์ ประธานมูลนิธิออทิสติกไทย เล่า “อย่างที่เราเห็นน้องบาริสต้า หรือผู้ช่วยสอนศิลปะในที่นี้ หลายคนก็ดูไม่ออกว่ามีภาวะออทิสติก แต่ถ้าได้เห็นพวกเขาตั้งแต่วันที่ก้าวเข้ามาในมูลนิธิ จะรู้เลยว่า ตอนนี้เขาเป็นคนละคนกันเลย”

 

เมื่อศิลปะคือเครื่องมือฝึกหัดฟื้นฟูทักษะทางกาย จิตใจ และการใช้ชีวิต

หนึ่งในภารกิจสำคัญของมูลนิธิออทิสติกไทย คือ การสนับสนุนและเสริมสร้างโอกาสในการเรียนรู้และพัฒนาทักษะของบุคคลออทิสติก ซึ่งที่ผ่านมาอาจารย์ชูศักดิ์ ใช้ศิลปะเป็นหนึ่งเครื่องมือที่ช่วยส่งเสริมพัฒนาการของกลุ่มเด็กออทิสติก โดยเป็นทั้งการฝึกใช้กล้ามเนื้อมัดเล็กในการจับดินสอ ปากกาหรือพู่กัน พร้อมไปกับการใช้สมาธิจากการลงมือทำ

“เริ่มจากวาดในสิ่งที่พวกเขาชอบก่อน จากนั้นก็ขยับไปในแนวอื่นๆ เพื่อไม่ให้ยึดติดทำแบบเดิม แล้วก็ค่อยๆ เสริมทักษะอื่นเข้าไป ไม่ว่าจะเป็นการเขียน การอ่าน หรือการเรียนรู้ที่จะทำตามขั้นตอนต่างๆ ได้”

นอกจากนี้อีกหนึ่งผลลัพธ์ที่เห็นได้ชัดคือ การปรับเปลี่ยนพฤติกรรมและฟื้นฟูทักษะต่างๆ ในการใช้ชีวิต “พฤติกรรมของภาวะออทิสติกคือ ทำซ้ำแบบเดิม ถ้ามากเกินไปก็กลายเป็นพฤติกรรมที่เปลี่ยนยาก การที่เด็กๆ ได้ลองทำงานศิลปะที่หลากหลาย กลายเป็นช่วยให้พวกเขาปรับเปลี่ยนพฤติกรรมในชีวิตที่เคยทำซ้ำๆ ได้เช่นกัน ทางบ้านก็มีฟีดแบ็กกลับมาว่า ดูแลลูกได้ง่ายขึ้น” อาจารย์ชูศักดิ์อธิบาย

 

งานศิลปะที่มีเอกลักษณ์สร้างอาชีพที่เลี้ยงตัวเองและครอบครัวได้

ภายในแกลลอรีขนาดย่อมข้างห้องสตูดิโอแสดงภาพศิลปะที่สวยงามแปลกตาอันเกิดจากมุมมองของศิลปิน “พวกเขามีมุมมองต่อโลกแตกต่างจากคนทั่วไป โดยคิดและจดจำทุกอย่างเป็นภาพไว้ เมื่อถ่ายทอดออกมาเป็นงานศิลปะจึงมีความสวยงามเฉพาะตัว” อาจารย์ชูศักดิ์กล่าวระหว่างที่พาเดินชมผลงาน

เบื้องหลังผลงานภาพวาดแต่ละชิ้นคือ ความตั้งใจฝึกฝน ค้นหาศักยภาพ และแสดงให้เห็นถึงพัฒนาการในด้านทักษะการเรียนรู้และฝีมือทางศิลปะของศิลปินออทิสติก ความโดดเด่นของศิลปะเหล่านี้กลายเป็นที่มาของโครงการ ARTSTORY By Autistic Thai ที่นำชิ้นงานมาพัฒนาเป็นสินค้าต่างๆ เพื่อสร้างรายได้กลับมา  และเมื่องานศิลปะสามารถสร้างเป็นอาชีพได้ มูลนิธิจึงจัดตั้งเป็น บริษัท ออทิสติกไทย วิสาหกิจเพื่อสังคม ขึ้น โดยใช้ชื่อแบรนด์ ARTSTORY ที่ รายได้และกำไรจะคืนกลับให้กับบุคคลออทิสติกที่ได้ร่วมทำงาน หลายคนกลายเป็นศิลปินที่มีฝีมือโดดเด่นจนได้รับการติดต่อจากแบรนด์ชั้นนำให้ไปสร้างสรรค์ผลงานบนสินค้าในเทศกาลพิเศษต่างๆ ไม่ว่าจะเป็น กระเป๋า เสื้อยืด ผ้าพันคอ สมุด แก้วน้ำ ไปจนถึงลวดลายบนสินค้าหลายแบรนด์ ทำให้พวกเขาสามารถเลี้ยงตัวเองและครอบครัวได้อย่างยั่งยืน   

 

ARTSTORY Creative Hub คือพื้นที่ที่ใช้พลังแห่งศิลปะสื่อสารความรู้สึกและแรงบันดาลใจ

            จากศักยภาพด้านศิลปะของกลุ่มศิลปินออทิสติกที่มีความเชี่ยวชาญ ทางมูลนิธิฯ จึงต้องการพื้นที่ที่เปิดให้บุคคลทั่วไปเข้ามาสร้างสรรค์ศิลปะร่วมกับศิลปินออทิสติก  ARTSTORY Creative Hub จึงเกิดขึ้นโดยได้รับการสนับสนุนของเครือเจริญโภคภัณฑ์ และทรู คอร์ปอเรชั่น ที่สร้างเป็นส่วนต่อขยายของร้าน True Coffee สาขามูลนิธิออทิสติกไทย และมีคอร์สศิลปะ หลากหลาย ทั้งงานวาด งานปั้น งานปัก หรืองานภาพพิมพ์ เรียกได้ว่าใช้พลังของศิลปะเป็นสื่อกลางในการสื่อสารความสัมพันธ์ระหว่างบุคคลออทิสติกกับคนในสังคมในหลากหลายมิติต่อไปนี้

  • Building an Inclusive Space เป็นพื้นที่ต้นแบบที่สร้างประสบการณ์ให้คนทั่วไปได้รับรู้ศักยภาพของบุคคลออทิสติก
  • Embracing Diversity เปิดให้สังคมได้เห็นความสามารถเฉพาะตัวของพวกเขา ยอมรับและเห็นคุณค่าของความหลากหลาย และทำให้บุคคลออทิสติกรู้สึกเป็นส่วนหนึ่งของสังคมเช่นกัน
  • Skill Development and Empowerment บุคคลออทิสติกจะได้เรียนรู้ทักษะทางสังคม การสื่อสาร ที่ทำให้พวกเขามีความมั่นใจ พร้อมไปกับพัฒนาทักษะทางอาชีพของตัวเอง
  • Creative inspiration ศิลปะสามารถเป็นแรงบันดาลใจให้กับคนในสังคม รวมถึงบุคคลออทิสติกที่กำลังเรียนรู้ ฝึกฝนที่จะเป็นศิลปินออทิสติกต่อไปได้

“เราอยากให้ทุกคนที่เข้ามาทำกิจกรรมร่วมกันในพื้นที่แห่งนี้ มองบุคคลออทิสติกเป็นเหมือนเพื่อนคนหนึ่ง ซึ่งทุกคำพูดที่เราได้พูดคุยสื่อสารกันนั้น พวกเขาจะจดจำไว้ เมื่อเวลาที่ต้องออกไปเจอพบปะผู้คนทั่วไป พวกเขาก็จะรู้ว่าต้องพูดคุยแบบไหน ใช้คำพูดอย่างไรกับคนทั่วไปในสังคม” อาจารย์ชูศักดิ์ เน้นย้ำ

การเปิดพื้นที่ของ ARTSTORY Creative Hub เป็นหนึ่งโครงการเพื่อบุคคลออทิสติกและครอบครัวที่เครือเจริญโภคภัณฑ์ และทรู คอร์ปอเรชั่น ร่วมสนับสนุนมาตลอด 11 ปี  เริ่มตั้งแต่การพัฒนาแอปพลิเคชัน True Autistic เพื่อนำเทคโนโลยีดิจิทัลมาใช้ในการฝึกพัฒนาการในชีวิตประจำวัน  การสร้างอาคารเพื่อให้เป็นศูนย์ฝึกอบรมเพื่อการทำงานบุคคลออทิสติก การฝึกอบรมบาริสต้าทรูคอฟฟี่เพื่อประกอบอาชีพ และ เป็นต้น ซึ่งโครงการต่างๆ ที่ผ่านมาสร้างประโยชน์ในการพัฒนาคุณภาพชีวิตบุคคลออทิสติกกว่า 17,731 คน โดยมีบุคคลออทิสติกได้รับการจ้างงานตามกฎหมายจ้างงานคนพิการมาตรา 33/35 เป็นจำนวน 186 คน สร้างรายได้ให้บุคคลออทิสติกและครอบครัวถึง 300 ล้านบาท

 

แม้แตกต่าง แต่อยู่ร่วมกันได้

             แม้ในเวลานี้ มูลนิธิออทิสติกไทยได้สร้างแนวทางอาชีพและรายได้ให้กับบุคคลออทิสติกได้อย่างเป็นรูปธรรม แต่ความตั้งใจที่เป็นแก่นแท้นั้นคือ การสร้างความเข้าใจและพิสูจน์ให้เห็นว่า บุคคลออทิสติกเป็นผู้ที่มีศักดิ์ศรีและสร้างสรรค์สิ่งที่มีคุณค่าให้กับสังคมได้เช่นเดียวกับเราทุกคน

“บุคคลออทิสติกมีความสามารถมากกว่าที่หลายคนคิด พวกเขามีศักยภาพที่พัฒนาได้ ฝึกฝนได้ และสามารถทำงานได้หลากหลายอาชีพ ตอนนี้เราก็มีนักเขียนนิยายที่มีผลงานตีพิมพ์แล้ว และมีนักศึกษาปริญญาโทด้านวิทยาศาสตร์ที่อยากก้าวไปเป็นอาจารย์ แต่เส้นทางของพวกเขาไม่ง่าย ต้องมีการเตรียมความพร้อม ทำงานร่วมกันระหว่างพ่อแม่ คุณครู เพื่อให้เขาก้าวไปสู่เป้าหมาย”

เส้นทางที่วางรากฐานให้บุคคลพิเศษกลุ่มนี้ได้มีเข้าถึงสิทธิ์ที่พึงได้เทียบเท่ากับคนทั่วไปอาจต้องใช้เวลาและการผลักดันจากหลายภาคส่วน แต่อย่างน้อยการที่มีพื้นที่อย่าง ARTSTORY Creative Hub นับเป็นจุดเริ่มต้นที่ดี ที่อาจารย์ชูศักดิ์หวังว่าจะจุดประกายให้ผู้คนโอบรับความหลากหลายและสร้างสังคมแห่งความเท่าเทียมกันได้ในที่สุด

“เราทุกคนในสังคมล้วนมีความแตกต่าง ผมอยากให้มองว่าบุคคลออทิสติกก็เป็นส่วนหนึ่งของสังคมเช่นกัน ซึ่งถ้าเรามีความเข้าใจ เคารพและยอมรับความหลากหลาย ทุกคนก็อยู่ร่วมกันได้” อาจารย์ชูศักดิ์ ทิ้งท้าย

 
 
ARTSTORY Creative Hub: A space where the power of art is harnessed to communicate and inspire, connecting the autistic community with the wider world

 

The World Health Organization asserts that art can help guide our emotional responses to cope with diseases or injuries. Furthermore, creativity and enjoyment in art also promote overall health and serve as a catalyst for recovery.

Similar to the development of personal skills in autistic individuals, the Autistic Thai Foundation recognizes the importance of using art as a part of the process to enhance development, both physically and mentally, including sensory perception, mindfulness, and learning. This leads to the development that enables autistic individuals to engage in daily activities and ultimately improve their quality of life.

From its origins as a tool for healing and therapy, art has evolved into a showcase of potential, creating careers and income. At this moment, art is helping to communicate and foster understanding between autistic individuals and the general population through a small space known as ARTSTORY Creative Hub.

 

The uniqueness of small spaces brimming with the power of creativity

Within the Autistic Thai Foundation, located in the Ratchaphruek area, there is a single-story building. On one side is a True Coffee café, while the other side houses a modest-sized studio for conducting art workshops, known as the ARTSTORY Creative Hub. What makes this place special is that almost all the staff are individuals on the autism spectrum who have undergone training in life skills and professional development, enabling them to work to their full potential and utilize their talents.

“Before, people used to say, ‘Once you’re autistic, you’re always autistic.’ But today, I believe in improvement. Many might recover,” said Mr. Chusak Chantayanon, Chairman of the Autistic Thai Foundation. “As we’ve seen with individuals like Barbara or the art instructors here, many might not appear autistic at first glance. However, if you’ve seen them since they first stepped into the foundation, you’d know they’ve come a long way.”

 

When art is a tool for practicing and rehabilitating physical, mental, and life skills

One of the key missions of the Autistic Thai Foundation is to support and foster opportunities for learning and skill development among individuals with autism. In the past, Mr. Chusak has utilized art as a tool to promote the development of autistic children. This includes training in using fine motor skills to grip pencils, pens, or brushes, along with practicing mindfulness through hands-on activities.

“It starts with drawing what they like first, then gradually shifting towards other directions to avoid getting stuck in the same patterns. Then, gradually, other skills are integrated, whether it’s writing, reading, or following various learning processes.”

“Another clear outcome is the change in behaviors and the rehabilitation of various skills in daily life. ‘Autistic behavior is repetitive. If it becomes excessive, it can be difficult to change. When children try various art activities, it helps them adapt and change repetitive behaviors in their lives as well. Feedback from home indicates that taking care of them has become easier,” explained Mr. Chusak.

 

Unique artwork can lead to a career that sustains oneself and one’s family

Inside the modest-sized gallery adjacent to the studio, displays of beautiful and intriguing artworks catch the eye, each born from the unique perspectives of the artists. “They have a different view of the world from the general population, processing and remembering everything as images. When translated into art, it becomes uniquely beautiful,” Mr. Chusak remarked as he led the tour through the artworks.

The backstory of each piece of artwork lies in the dedication to practice, the exploration of potential, and the demonstration of development in learning skills and artistic abilities of autistic artists. The excellence of these artworks has become the foundation of the ARTSTORY By Autistic Thai project, which transforms these pieces into various products to generate income. When art can become a profession, the foundation establishes Autistic Thai Social Enterprise Company under the brand name ARTSTORY, where revenue and profits are returned to the autistic individuals who contributed to the work. Many have become skilled artists, receiving contracts from leading brands to create artwork on various products for special festivals, including bags, t-shirts, scarves, notebooks, water bottles, and even patterns on products of various brands. This enables them to sustain themselves and their families in a sustainable manner.

 

ARTSTORY Creative Hub: A Space Where Art Empowers Communication of Emotions and Inspiration

           

Drawing on the artistic expertise of autistic artists, the foundation seeks to provide a space where the public can engage in art creation alongside these talented individuals. Supported by the CP All Group and True Corporation, the ARTSTORY Creative Hub is an extension of the Autistic Thai Foundation’s True Coffee branch. It offers various art courses including drawing, sculpting, embroidery, and printmaking, utilizing the power of art as a medium to foster communication and relationships between autistic individuals and society in diverse dimensions:

  • Building an Inclusive Space: This serves as a prototype area that allows the general public to recognize the potential of autistic individuals.
  • Embracing Diversity: It opens up society to see their unique abilities, accept and appreciate diversity, and make autistic individuals feel like integral parts of society.
  • Skill Development and Empowerment: Autistic individuals can learn social skills and communication, boosting their confidence along with developing their professional skills.
  • Creative Inspiration: Art can serve as inspiration for both society and autistic individuals who are aspiring to become artists.

“We want everyone who participates in activities within this space to see autistic individuals as they would see any other friend. Every conversation we have with them, they will remember. When they have to go out and interact with people in society, they will know how to communicate and what words to use.” emphasized Mr. Chusak.

The opening of the ARTSTORY Creative Hub is part of a project supported by Charoen Pokphand Group and True Corporation, spanning 11 years. It began with the development of the True Autistic application, utilizing digital technology for daily life skill development. This initiative expanded to constructing a building serving as a training center for autistic individuals, providing vocational training, including barista training with True Coffee, among others. Over the years, these projects have benefited the lives of over 17,731 autistic individuals, with 186 individuals being employed under the Disabled Persons Employment Law (Section 33/35), generating income totaling approximately 300 million baht for autistic individuals and their families.

 

Embracing Differences for a Cohesive Society

Even now, the Autistic Thai Foundation has provided career paths and income opportunities for individuals with autism in a concrete form. However, the true essence of their intention lies in creating understanding and proving that individuals with autism are dignified human beings who can contribute valuable things to society just like everyone else.

“Autistic individuals have more capabilities than many people realize. They have the potential to develop, train, and work in various professions. We now have novelists with published works and master’s students in science who aspire to become professors. However, their paths are not easy. They require preparation and collaboration among parents, teachers, to help them reach their goals.”

The pathways to ensure equal access for this special group may require time and advocacy from various sectors, but at least having spaces like ARTSTORY Creative Hub is a good starting point. Mr. Chusak hopes it will ignite acceptance of diversity and ultimately foster an inclusive society.

“We all in society are different. I want people to see individuals with autism as part of society as well. If we understand, respect, and embrace diversity, everyone can coexist together,” concluded Mr. Chusak.

 

เครดิตภาพและข้อมูลจาก : ทีมข่าวนครเชียงรายนิวส์

 
NAKORN CHIANG RAI NEWS TEAM
กองบรรณาธิการ นครเชียงรายนิวส์ – Nakorn Chiang Rai News
MOST POPULAR
FOLLOW ME